Tırnak Batması Neden Olur? Nasıl Geçer?



Basit bir tanım ile tırnak batması Genelde ayak başparmağın da olur ve tırnağın et yüzeyinden içeriye girmesiyle oluşur ve belirli bir süre sonra kişiye acı verir. Bazı durumlarda iltihaplanmalar meydana gelir. Özellikle tırnağın battığı bölgede olur ve iltihap bazen akabilir.

İltihap kapmış olan tırnağın tedavi edilmesi şarttır. Tedavi edilmez ise ilerleyen dönemlerde (fazla görülmemede) iltihaplı tırnağın kemiği de enfeksiyon kapabilir. Tırnak batması genç, Yetişkin ve Yaşlı bireyler de oldukça fazla görülür. Bebek ve çocuklarda çok nadiren görülür. Erklerde bu oran çok daha fazladır bayanlar da azdır. Tırnak batmasının yaygın olduğu parmak başparmaktır. Diğer parmaklarda da görülebiliyor.

Tırnak Batmasına Neler Sebep Olur?

İyi seçilmemiş ayakkabılar örneğin; dar gelen veya kalıbı dar olan ayakkabılar. Çok yüksek topuklu ayakkabılar ayak parmaklarını birbirlerine yapıştırarak tırnağa baskı yaparlar. Bu da tırnağın fazla büyümesine sebebiyet verir. Ayakkabı seçiminin önemli olduğunu ayakta su toplaması konusunda da işlemiştik.

Önemli bir husus da tırnakların nasıl kesildiği ile alakalıdır. Tırnakları keserken düz bir şekilde kesin. Yuvarlak şekilde kesilen tırnaklar belirli bir zaman sonra derinin altına doğru ilerler.

Tırnakta mantar hastalığı var ise bu durum tırnağın şeklinin bozulmasına sebep olabilir ve tırnak batmasına yol açabilir.

Tırnak da meydana gelen deformeler örneğin; tırnağın yarısının kopması, tırnağın dışarıdan darbe alıp zedelenmesi gibi durumlar tırnağın batmasına sebep olabilir.

Tırnak batması genetik bir problemde olabilir. Yakın akrabalarınız da böyle bir olay varsa sizin de tırnak batmasına yakalanma oranınız yüksektir. Genetik den kasıt tırnak şeklinin bozuk olması veya tırnak kemiğinin dışarıya çıkık olmasından kaynaklanır.

Tırnak Batması Nasıl Geçer? Nasıl Engelleyebiliriz?

Bu hastalığın da safhaları vardır. Eğer hastalığın başındaysanız doktora gitmeden kendiniz evinizde tırnak batmasının önüne geçebilir ve tedavi edebilirsiniz. Evde ne gibi önlemler almalıyız maddeler halinde yazalım.

  • Sorunlu olan ayağınızı sıcak suya sokun ve bekletin. Bu işlemi 24 saat içinde 4 kez yapın. Suya ekstra bir şey eklemenize gerek yok.

  • Sorunlu bölgeyi günde 2 kez sabunla yıkamalısınız. Yıkadıktan sonra lütfen kuru kalmasına dikkat ediniz.

  • Daha önce kullandığınız dar ayakkabılar veya topuklu ayakkabıları kullanmayın. Bunların yerine sandalet veya terlik kullanın. Bu ayaklarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır.

  • Ön önemli nokta tırnağın deriye battığı yerdir. Batık olan yeri hafifte kaldırın ve deriye temas etmesini engelleyin. Zaten size acı veren olay da bu. Deri ve tırnak arasına pamuk yerleştirin birkaç gün boyunca pamuğu kaldırmayın. Tırnağınız uzadıktan sonra pamuğu kaldırın. Tırnak uzadığı için batma problemi ortadan kalkacaktır.

  • Çok fazla ağrınız varsa antibiyotik kullanabilirsiniz.

  • Tüm bunlara uygulamanıza rağmen herhangi bir ilerleme kaydetmediyseniz doktora başvurun ve gerekli tedavi sürecini başlatın.

Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Bir hastaneye gidip tedavi olmayı istediğinizde doktorun yapacağı ilk işlem tetanos aşınızın olup olmadığına bakmaktır. Aradan 5 yıl kadar bir süre geçmiş ise tetanos aşısı yapılır. Tırnak incelenir, röntgen çekilir. Röntgenin çekilme amacı enfeksiyonun kemikte olup olmadığını görebilmek içindir. Sonraki işlemde Tırnağın batmış olduğu bölge uyuşturulur. Doktorunuz batık bölgede oluşmuş olan tabakaları temizler, pansuman uygulaması yapar ve yeniden iltihaplanma görülmemesi için antibiyotik verir.

Tedavi Sonrası Yapılacaklar

  • Doktorunuzun ayağınıza sardığı sargıyı 2 gün boyunca çıkarmayın.

  • 2 Gün geçtikten sonra sargıyı çıkarın ayağınızı güzelce yıkayın sonra tekrar gazlı ve antibiyotikli bezle sarın. Bu işlemi 2 şer gün arayla yapın.

  • Ayağınızın yukarıda olmasına özen gösterin. Yerde olması acınızın artmasına sebep olabilir. Doktorunuzun kullanmanızı önerdiği antibiyotiği harfiyen uyarak kullanın.

  • Çok fazla ayakta kalmanız veya dolaşmanız iyileşme hızını düşürür.

Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

  • Tuzlu su kullanmak iyi bir yöntem olacaktır. Ayağınızı tuzlu suya sokarak batık bölgede iltihap oluşmasını engelleyebilirsiniz. Diğer yararları ise ayağınızı yumuşak tutar ağrınızın hafiflemesini sağlar. Suyun derecesi ılık olmalıdır ve günde 2 kez tuzlu suya ayaklarınızı sokabilirsiniz.

  • Törpü kullanmayı alışkanlık haline getirin. Tırnağınızı keserken uçlarını veya kenarlarını lütfen sivri halde bırakmayın düz bir şekilde kesin ve kesim işlemi bittikten sonra törpüleyin.

  • Yukarı da bahsetmiş olduğumuz pamuk işlemini burada da uygulayabilirsiniz. Deri ile tırnak arasına pamuk yerleştirebilirsiniz. Bu acı çekmenize neden olabilir fazla acı çekmemek için ayağınızı ıslatın ve yumuşamasını bekleyin daha sonra pamuğu yerleştirin.

Tırnak Batmasına İyi Gelen Şifalı Bitkiler ve Şifalı Yağlar

Batık bölgeye doğal yağlar kullanabilirsiniz. Bu yağlar deriyi yumuşatacağı için ağrınızın da azalmasına sebep olacaktır. Doğal yağlara örnek verirsek; Çay ağacı yağı güzel bir yumuşatıcı görevi görürken bebe yağı veya zeytinyağını da tercih ederek kullanabilirsiniz. 

Kullanımı ise oldukça basittir. Hasarlı bölgeye yağı dökün işte hepsi bu kadar. Bölge kurudukça tekrar yağı dökebilirsiniz.

quote önceki yazımızda « makelemiz var.



Tırnak Batması Neden Olur? Nasıl Geçer? İle Benzer Sohbet Yazıları



Tırnak Batması Neden Olur? Nasıl Geçer? yazına yapılan yorumlar

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?