Varisin Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?
Yazı İçi Başlıklar
Bir çok kişinin şikayetçi olduğu hastalıkların başında varis gelmektedir. Asla hafife alınmayacak bir hastalık olduğunun altını çizmekte yarar görüyoruz. Varis yazımızın içeriği varis nedir, neden oluşur, nasıl geçer, sebepleri, nedenleri ve belirtileri nelerdir, Varis için bitkisel öneriler, çözümler, Korunma yolları, tedavi yolları, tedavisi nasıl yapılır, varis nasıl anlaşılır. Tüm bu konu başlıklarını ayrı ayrı ele alıp detaylı şekilde bilgi aktarmaya çalışacağız. İsterseniz önce varis hastalığının tanımı ile başlayalım.
Varis Nedir?
Toplardamarın olağandan fazla genişleme göstermesi ve ve damarların haddinden fazla şişme olayına varis adı verilmektedir. Varis vücudun her yerinde ortaya çıkabildiği gibi en fazla görüldü bölgeler bacak bölgesi ve anüs bölgesidir. Hastalığın belirtilerini maddeler halinde sizler için hazırladık.
Varisin Belirtileri Nelerdir?
- İlk başta görülen bacaklarda aşırı yorgunluk hissi ve ağırlık durumudur.
- Bunlarla birlikte ayak Bileklerin de şişme ve varis bölgenin renk değiştirerek kahverengi bir renk alması.
- Bu lekelerin oluşma sebebi alyuvarlarla ilgilidir. Alyuvarların içerisinde ki demirin bir bölgede toplanması sonucunda oluşur.
- Bacaklarda ki ağrılar en bilindik belirtilerden biridir. Özellikle diz bölgesinin aşağısında ki ağrımalar ile kendini gösterir.
- Belirli nokta ki ağrılar örnek; varis damarında ki ağrılar. En fazla kadınlar da özellikle adet dönemlerinde görülür.
- Bilek kısmında şişmenin ortaya çıkması, Şişmeler genellikle bileklerde görülür. Diz hizasının üstende ki bölgelerde çok fazla görülmez.
- Normal insanların yaptığı işleri yaparken bir anda yorgunluk hissetmek.
- Diz altı bölgesinde bir sıcaklık hissetmek veya yanma hissenin belirmesi.
- Varisli bölgede kramp görülmesi, Gece yattıktan sonra görülme oranı çok daha fazladır.
- Diğer belirtiler ise kaşıntı, uyuşma olarak sıralanabilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Henüz yeni başlamış olan varislere en iyi gelecek tedavi şekli fazla ayakta kalmadan bacakları yormadan tedavisi edilebilir. Her varis aynı kategoride değerlendirilmemelidir. İyileşmeyen ve aksine daha fazla genişleyen varisler içinse ameliyat gerekli olabilir. Bilindik tedavi yöntemleri arasında hastanın bir hastaneye yatarak ayaklarının kal mesafesine kadar kaldırılmasıdır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi başlangıç seviyesinde ki varisler için varis çorabı veya varis bandajı kullanılabilir ve iyi sonuçlar alınabilir. Eğer hastalığın seyri iyiye değil de kötüye doğru gidiyorsa mecburen doktora gidip varisli bölgenin veya damarın ameliyat yardımı ile vücuttan dışarıya alınması gerekiyor. İşi gereği çok fazla ayakta duran veya hareket eden kişilerin bu eğilimlerinden vazgeçerek daha kısa süreli koşular veya hareketler yapmalarında yarar vardır.
En çok kimlerde görülüyor?
Varisler kadınlarda erkeklere göre 4 kat daha fazla görülmektedir. Türkiye toplumunda ise görülme oranı yüzde 15 seviyelerindedir. Hiç azımsanmayacak bir oran.
Varisin Nedenleri Nelerdir?
Varisleri iki grupta inceliyor birincil ve ikincil adı veriyoruz. Birincil varisler genellikle yüzey kısımlarda toplardamarlar da görülürken ikinci varisler ise daha derinlerde toplardamarlarda oluşur. Damarların kapanması ile kan gideceği yoldan farklı bir damara gider ve burada birikintiye sebep olur akabinde ise varis adı verilen görüntü ortaya çıkar.