Sığla Yağının Faydaları Nelerdir?



Sığla Yağı buhur ağacından elde edilir. Bu ağacın birçok ismi vardır en çok kullanılanlar arasında günlük, ve akamber olarak söylenebilir. Sığla yağının faydaları ve nelere iyi geldiğine değinmeden önce buhur ağacının bazı özelliklerine değinelim.

Yabancı isimlerine örnek ise Boswellia, styrax, Frankincense ve encens gibi isimleri vardır. Orijinal İsmi Liquidambar orientalis’dir

 

Buhur Bitkisinin Özellikleri Nelerdir? Nerelerde Yetişir?

Buhur ağacı Dünya üzerinde sadece Türkiye de yetiştiğini biliyor muydunuz? Ege bölgesinde Muğla iline ait olan Marmaris, Köyceğiz, Milas ve Fethiye ilçelerinde yabani olarak yetiştirilir. Buhur ağacı acıfındıkgiller ailesine aittir.

Buhur Ağacı Hakkında Bilgi

Ağacın boyu 20 metreye kadar ulaşabilir ve kışın asla yapraklarını dökmez. Görünüş itibari ile çınar ağacına benzese de dalları kalın ve oldukça geniştir. Yaprakları ince uzun saplı, Yazın çiçek açar ve çiçeklerin rengi tam yeşil olmamakla birlikte yeşilimsi bir renktedir. 

Buhur ağacının kendiliğinden yetişebilmesi ve çoğalabilmesi için humuslu ve nemli bir toprak gerekir. Çoğalmak içinse yere düşen tohumlar kendiliğinden filizlenerek yeni buhur bitkisini meydana getirirler.

Gelişmiş gövdeye sahip ağaçlar da yarıklar açılır ve bu yarıklar uzunlamasına açılarak gövde içinde bulunan balsam kabukları toplanır.  Bu yarıklar her zaman açılmaz 3 yılda bir olmak üzere açılır. Balsam kabuğunun kokusu çok hoştur. Buhur ağacı bu yöne ile şifalı bitkiler içerisin de değerlendirilir.

Sığla yağı ilaç olarak kullanılırken parfümler de koku tespit edici olarak da kullanılmaktadır. Balsam kabuğundan elde edilen yağa sığla yağı adı verilir.

Diğer bitkisel yağlar hakkında bilgi edinmek isterseniz şifalı yağlar bölümüne bakabilirsiniz. Bu ağaç yalnızca Türkiye de yetiştiği için iyi bir ihracat kaynağı teşkil eder.

 

Sığla Yağı Nelere İyi Gelir?

  • Yaraların iyileşmesi ve temizliğinin yapılması için uygulanır.

  • Saç derisine ve cilde temizlik amacıyla kullanılabilir.

  • Mantar veya uyuz gibi cilt hastalıklarına karşı temizleyici madde olarak kullanılır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

  • Mide ülseri tedavisin de yardımcı olur. Sığla yağının içine bir miktar su katılır ek olarak bal veya şeker ilave edilip tüketilebilir.

  • Nefes açıcı, balgam söktürücüdür. Kullanım şekli aynı şekilde bir miktar su ve bal ilavesi yapılarak içilebilir.

quote önceki yazımızda « makelemiz var.



Sığla Yağının Faydaları Nelerdir? İle Benzer Sohbet Yazıları



Sığla Yağının Faydaları Nelerdir? yazına yapılan yorumlar

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?