Horoz İbiğinin Faydaları Nelerdir?



İnsan sağlığına olan değer gün geçtikte artış gösteriyor. Normal tedavi yöntemlerinin yanı sıra alternatif tıp olarak adlandırın şifalı bitkiler ile çeşitli öneriler artarak dile getirilmektedir. Gerek televizyonlar da gerekse web sitelerinde bu konu ile alakalı yazılmış yüzlerce belki binlerce yazı ile karşılaşabilirsiniz.

Ancak yanlış bilgilendirici yazıların da olduğu bir gerçektir. Bu tür yazılar tedavi amacı ile şifa arayan kişilerin hem ruh sağlıklarını bozmak da hem de yanlış yönlendirilmelerine sebep olmaktadır. Çeşitli sitelerden okuyup derlediğimiz ve bilgi birikimimiz ile harmanladığımız şifalı bitkiler konusunda daha önce bazı yazılar yazmıştık.

Yine aynı şekilde horoz ibiği adı verilen bir bitki ile sizleri tanıştırıp nelere iyi gelir, Faydaları, Zararları, Kullanımı ve diğer özelliklerine değinerek bu bitki türü hakkında detaylı bir inceleme de bulunacağız.

Horoz İbiğinin Özellikleri Nelerdir?

Asıl yetişme yeri ve anavatanın Güney Asya olduğu biliniyor. Horozibiğigiller familyasına ait olan bu bitki kırmızı çiçeklere sahipken ismini bir hayvan cinsi olan horoz ibiğinden almıştır. Biyolojik özellikleri arasında iki çenekli ve yıllık bir süs bitkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Latince ismi Amaranth olarak geçer. Türkiye de kullanımı çok az düzeyde ve yeni yeni üretilmeye başlamış çiçekçilerde ve bazı evlerin balkonlarında yerini almaya başlamıştır.

Bunlara ilave olarak Bitkinin yalnızca tahıl ve tohumları kullanılmaz yaprakları ve çiçekleri de kullanılabilir ve yaprakları şifalı çay olarak içilebilir.

Özellikle yurt dışın da horoz ibiğinin faydaları bilindiği için hem kür hem de yemekler de kullanılmaktadır. Bizler de bu süs bitkisinin faydalarını sizler için yazacağız.

Horoz İbiğinin Faydası

  • Tahıllar arasında protein oranı en yüksek bitkidir.
  • Diğer tahıllarda az miktarda olan amino asit lizini bol miktar bünyesinde barındırır
  • Diğer tahıllar ile beraber tüketildiğinde veya eklendiğinde eksik olan protein miktarını olması gereken seviyeye yükseltir.
  • Horozibiği (amaranth) lif açısından oldukça zenginlik gösterir.
  • Demir bakımından öylesine zengindir ki bu oranı yalnızca kinoa adlı bitki geçmektir.
  • Barındırdığı diğer mineraller arasında kalsiyum, Magnezyum, Folate gösterilebilir.
  • Skulane içerdiği için hem kolesterolü düşürür hem de kanserle mücadele de yardımcı olur.
  • Basur, Mide ve bağırsak problemi çekenler yapraklarını kaynatıp içine bal atıp yemeklerden önce içebilirler.

Diyabet: Horoz ibiğinin (amaranth) bitkisinin yeni bir özelliği daha ortaya çıkartıldı. Diyabet hastalarının diğer hastalıklara yakalanmasına yani komplikasyonlara maruz kalmasının önüne geçiyor. Nasıl mı? Kanda bulunan glikozu çok net bir şekilde aşağılara çektiği, düşürdüğü kanıtlandı ve ensülin değerini de arttırdığı keşfedildi.

Kalp Hastalıkları: Kolesterol birçok kalp hastalarının başlıca sorunlarından birini oluşturur. Kötü kolesterolü düşürmede en faydalı tahıl yulaftır. Horozibiği ise (amaranth) yulaf gibi kötü kolesterolü düşürebiliyor. Yulaf yemeyi sevmeyen ve tüketmek istemeyenler bu bitkiyi de deneyebilirler.

Göğüs Kanseri: Horozibiği tohumunda bulunan bir bileşen söeüs kanseri hücrelerindeki tümör büyümesini tamamen olmasa da önleyebileceğini kanısına ulaştılar.

Kanser: Kanserle mücadele de skualen önemli bir bileşendir. Bu bileşen horoz ibiğin de doğal olarak bulunmaktadır. Horozibiği yağında bu oran yüzde 8dir. Çok yaygın olarak kullanılan ve tercih edilen köpekbalığı yağında ise bu oran yalnızca yüzde 1 seviyesindedir.

Horoz İbiği Nasıl Kullanılır?

Çeşitli aktarlarda veya şifalı bitkiler üzerine satış yapan pazarlar da satılabilir. Un halinde satılıyor mu bunu şu anda bilemiyoruz. Un haline getirilmiş halde bulabilirseniz hamur işlerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Amaranth tohumlarını ağzı kapalı olan kavanozlar da 6 ay kadar buzdolabında saklayabilirsiniz.

quote önceki yazımızda « makelemiz var.



Horoz İbiğinin Faydaları Nelerdir? İle Benzer Sohbet Yazıları



Horoz İbiğinin Faydaları Nelerdir? yazına yapılan yorumlar

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?