Bebeklerde Boğmacanın Sebepleri Nelerdir? Nasıl Olur ve Tedavisi?



Çocuklar doğumdan itibaren hastalıklara karşı oldukça savunmasızdır. Boğmaca hastalığı doğum anından hemen sonra ortaya çıkabildiği gibi çok büyük yaşlarda da kendisi gösterir. Üstelik boğmaca çok tehlikeli bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Yazımızda özellikle değineceğimiz konular; bebeklerde boğmaca aşışı, Boğmaca belirtileri, Boğmaca Bulaşıcı mıdır? Neden olur, Nasıl geçer Boğmacaya ne iyi gelir, Boğmaca öksürüğü Bulaşıcı mıdır? Nasıl Bulaşır? Korunma Yolları Nelerdir? Başlıca bahsedeceğimiz konular olacak.

Boğmacanın belirtileri Nelerdir?

Bulaşıcı bir hastalık olduğu için Çevrede ki insanların öksürüklerden veya aksırıklardan bulaşabilir. Çocuğunuza bu hastalığın teşhisi konmuş ise diğer çocuklardan kesinlikle uzak tutmalısınız.

Hastalığın kuluçka dönemi 7 gün. Bir kişi bu hastalığa sahip kişinin yanında bulunabilir bu anında o hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez. İki haftalık gibi bir sürede herhangi bir sıkıntılı durum olmaz ise sorun yok demektir. 

Her bünyede hastalığın gösterdiği etki aynı olmaz. Hastalığa yakalanan bir bebekse şiddeti çok daha fazla olabilir ve riskli durumlar ortaya çıkartabilir. Boğmaca aşısı yaptırmışsanız boğmaca hastalığı yine de görülebilir ancak aşısız çocuklara oranla çok az bir etki ile hastalık bünyeden atılır.

Hastalığın tetiklediği hastalıklar da ortaya çıkabiliyor bunlar orta kulak iltihabı, Zatürre ve bronşektazi olarak gösterilebilir.

Hastalığının seyrinin 3 ayrı aşamada incelenmesinde fayda var. İlk aşamada neler görülüyor ne gibi belirtiler ortaya çıkıyor açıklayalım. Öksürük, sık sık burun akması, göz bölgesinde yanma hissi, yüksek ateş gibi şikâyetler ortaya çıkıyor. Birinci dönem yaklaşık olarak 1 hafta kadar sürer.

İkinci aşama da ne gibi değişiklikler olur? Bu dönem boğmaca’nın kendisini tamamen hissettirmeye başladığı dönemdir. Kuru öksürükler, durmadan arka arkaya 5 kere 10 kere öksürmeler görülür.

Öksürüklerin ardından hasta nefes alır ancak normal bir nefes alma şeklide değil de bir iç çekme şeklinde olur. Bu olaylar esnasında kişide morarma olur, gözleri dışarıya fırlamış gibi bir durum söz konusu olur, dil dışarıya doğru gelir, gözlerde kızarma ve burun kanaması gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Tüm bunlara neden olan boğmaca nöbetidir.

Öksürük nöbetinin belli bir süresi olmamakla beraber 1 veya 2 ay kadar sürebilir.  Hastalıktan tamamen kurtulma ise bir yıl kadar sürebilir. Gördüğünüz gibi hastalığın vücuttan tamamen atılması çok kolay değildir. İyileşme sürecinde olan çocuk üst solunum yollarında bir sıkıntı yaşarsa boğmaca nöbetleri tekrar görülebilir.

Boğmacaya karşı ne gibi önlemler alabiliriz?

Bebeğinize yedirdiğiniz ek gıdalar yani yemekler hastalığı tekrar tetikleyebilir. Özellikle pütürlü yiyecekleri kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Pütürsüz yemekler verin ve aralık zamanının fazla uzun olmamasına özen gösterin.

Biliyorsunuz çocuklar çok hareketli olurlar ve oyun oynamayı çok severler. Bu hastalık döneminden geçen veya geçmiş olan çocukların çok fazla oyun oynamalarına, hareket etmelerine fazla göz yummayın. Bu oyunların öksürük nöbetlerinin tekrar ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

En önemli hususlardan biri de sigaradır. Çocuklarınızın yanında kesinlikle sigara içmeyin ve içilmesine de lütfen izin vermeyin.

Çocuğunuzun bu dönemde yanında olmanızda fayda var. Nöbetler gündüz olduğu gibi geceleyin de kendini gösterebilir. Açık ve temiz havalar çocuğun rahatlamasını sağlar.

Çocuğunuz nöbet geçirirken onu kucağına alın ve öne doğru eğin, Sırtından fazla şiddetli olmamak kaydı ile vurun önüne de bir leğen veya helke koyun çocuk rahatlıkla balgamını çıkarsın. Bu işlemden sonra leğeni alın ve sıcak su ile iyice yıkayın.

Kendi gözlemleriniz sonucunda boğmaca olduğunu düşünüyorsunuz kesinlikle bir uzman doktora başvurun. Sağdan soldan önerilen öksürük şuruplarından uzak durun. 

Doktor hastanın durumuna göre nefes açan ilaçlar, antibiyotikler veya sakinleştiriciler verebilir. Antibiyotik kullanımından birkaç gün sonra hastalığın bulaşıcı özelliği de ortadan tamamı ile kalkacaktır.

Beş yaşından büyüklere aşı uygulaması yapılmaz. Toplamda 4 kere aşı uygulaması yapılır.

quote önceki yazımızda « makelemiz var.



Bebeklerde Boğmacanın Sebepleri Nelerdir? Nasıl Olur ve Tedavisi? İle Benzer Sohbet Yazıları



Bebeklerde Boğmacanın Sebepleri Nelerdir? Nasıl Olur ve Tedavisi? yazına yapılan yorumlar

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?