Bebeklerde Pişik Neden Olur? Nasıl Geçer?
Mutlu anne ve bebekler görmek istediğimiz için her gün sizleri bilgilendirmeye yönelik yazılar yazmaya devam ediyoruz. Başlığımızdan anlayacağınız üzere konumuz, Pişik neden olur, Nasıl geçer, Pişik nasıl tedavi edilir, Pişiğe iyi gelen yiyecekler, Pişiğe ne iyi gelir, bitkisel çözüm önerileri hakkında geniş perspektifli bir yazı kaleme alacağız.
Pişik Nedir?
Sorusunun cevabı ile yazımıza başlayalım. Özellikle bebeklerde bir buçuk ve iki yaşına kadar pişik görülmesi gayet doğaldır bir durumdur. Çünkü bebeklerin altlarına sürekli olarak bez bağlanmaktadır. Pişik kısaca cilt iltihaplanması olarak nitelendirilebilir.
Yetişkinlere oranla bebeklerde pişiğin görülme oranının fazlalığı idrar ve dışkının gün boyu bez ve cilt ile temas etmesinden kaynaklanmaktadır. Sürekli olarak cilt ve bez arasında bir sürtünme olduğu içinde cilt illaki tahriş olacak ve pişiğe neden olacaktır. Diğer bir olay ise çocuğun yediği gıdalar veya ilaçlar da ters etki yaparak cildin tahriş olmasına neden olabilir.
Bebeğinizin pişik olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Pişik olan bölgede cildin kızardığını, inceldiğini ve çok fazlada olmasa da çatlakların meydana geldiğini görebilirsiniz. Bilinmeyen bir konu ise tahriş olan bölgede iltihabın bulunmasıdır. İltihaplı bölgede kısa sürede mikroplar ve bakteriler üreyerek çocuğun sağlığını ciddi şekilde etkileyebilirler.
Pişik Neden ve Nasıl Oluşur
- Bu sürecin nasıl başladığını ve ne gibi önlemler alınması gerektiğini maddeler halinde yazalım.
- Her cilt türü farklıdır. Bazı ciltler alerjik yapıya sahiptir ve daha fazla hassasiyet göstermek gerekir. En ufak bir sürtünmede veya temas da bebek pişik olabilir.
- Bebeklerin sağlıklı olmaları için zaman zaman ilaç verilir. Bu ilaçlar idrar yolu ve dışkı ile dışarıya atılırken pişiğe sebep olabilirler.
- Bebeğinizin idrarında iltihaplanma varsa pişiğe neden olur.
- Diğer konumuzda ishal neden olur konusunu işlemiştik. Bebek de ishal varsa sindirim sisteminde iltihaplanma gibi bir durum söz konusu ise pişiğin oluşması kolaylaşır.
- Özellikle katı gıdalar pişik oluşumunda önemli bir etken olabilir. Asit içeren yiyecekler ve meyveler pişik oluşumu tetikler. Bu sebze ve meyvelere örnek verirsek: mandalina, portakal, maydonoz ve ıspanak.
- Kendiniz tam olarak çözüm üretemiyorsanız. Bebeğinizin sağlığı açısından bu alanda uzman olan bir doktora gitmelisiniz.
- Bilinç ebeveynler pişik konusunda gerekli tedbirleri alarak bebeklerinin sağlıklı yetişmelerine katkı sağlayabilirler.
Pişik Nasıl Engellenir
Pişik gözle görülebilir bir rahatsızlık olduğu için her anne ve baba çocuğunda ki bu değişimi rahatlıkla gözlemleyebilir. Anlaşılır ve sade bir şekilde pişikten kurtulma yollarını sizlere anlatalım.
- En kolay engelleme yolu bebeğin altını sıklıkla değiştirmek ve nemli kalmasını engellemektir.
- Bebeğinizin altını değiştirirken muhakkak krem sürmelisiniz. Bez bölgesinin denk geldiği yere krem sürerek cildin tahriş olmasını önler ve pişiğin ortaya çıkmasını engellersiniz.
- Üretilen her çocuk bezin de kullanılan malzemeler aynı olmayabilir. Çocuğun alıştığı bebek bezini kullanmaya özen gösterin. Bez değişiklikleri de beklenmedik alerjik durumlara sebebiyet verebilir.
- Önemli bir husus da bebeğinin altını silerken kullanılan mendiller. Kullanmakta olduğunuz mendillerin doğal olmasına özen gösterin. İçerisinde alkol veya parfüm gibi maddeler bulunan mendilleri kullanmayın.
- Bebeklerin bel altlarının yıkanması pişik oluşumunu engeller, Ancak yıkanırken çok fazla sabun kullanmamaya gayret gösterin.
umarım tavsiyelerimiz sizlerin işine yarar hanımlar. Bu tedbirleri alarak sağlıklı bir bebek yetiştirebilirsiniz.