Bebeklerde İshalin Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir?



Önemli sağlık sorunlarından biri olan ishal sadece yetişkin bireylerde değil bebeklerde ve çocuklarda da sıklıkla ortaya çıkan bir sorundur. Yazımızın içeriğinde bebeklerde ishal neden olur, ishale ne iyi gelir, ishal için bitkisel tedavi önerileri, Bebeklerde ishal belirtileri, sebepleri, çözüm yolları, tedavisi, iyi gelen yiyecekler, besinler, meyveler nelerdir hepsi hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Arzu ederseniz ilk etapta ishalin tanımı ile konumuza giriş yapalım. İshal nedir? Olağandan daha fazla şekilde dışkının yapma isteği ile kendini gösteren normal dışkıya oranla çok daha fazla sulu ve şekilsiz olarak tarif edilebilir. İshalin oluşma sebebi genel olarak ağız yolu ile vücudumuza giren mikroplardan kaynaklanmaktadır. İshal olan kişilerde bağırsak hareketliliği hat safhaya çıktığı için tuvalete gitme ihtiyacı da doğal olarak artar.

İshal Nedir? Neden Olur?

İshal aslında çok fazla önem gösterilecek bir hastalık türü olarak görülmemelidir. Gelişmiş ülkelerde durum bu şekildedir. Ancak Ekonomik ve eğitim düzeyi düşük olan ülkelerde veya bölgelerde muhakkak önemsenmesi gerekir.

Bebekleri ishal olan bireylerin dikkat edecekleri husus çocuğun sürekli dışkı yapması değil. Yapılan dışkının kokusu, rengi ve kıvamına dikkat etmelidirler. Yapılan dışkının içerisinde kan veya iltihap var ise durum ciddi olabilir. Akabinde çocukta sürekli kusma veya göz bölgesinde solgunluk ve çökme gibi durumlar var ise doktora başvurmanızda büyük yarar var.

Bebeklerde İshalin Sebepleri Nelerdir?

  • İshali tek bir nedene bağlayıp buradan yola çıkmak yanlıştır. İshalin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Bebeklerde en çok görülen çeşidi ise mikrobik ishallerdir.
  • Bağırsaklara yerleşmiş olan parazitler (tenya veya tüfeyli) ishale olan eğilimi arttırır.
  • Kesin olmamakla birlikte mantarların bağırsakların işleyişini bozduğu gözlemlenmiştir.
  • Beslenmeye dayalı olarak ishal meydana gelebilir. Bu besinlere örnek olarak Et, süt ve yumurta gibi besinler örnek verilebilir.
  • Gıdalara karşı hassasiyet gösterme alerjiden kaynaklanan ishaller.
  • Meyve ve sebzeler ishale yol açabilirler bunlarda çeşitlilik gösterir.
  • Sürekli dengeli beslenmenin altını çiziyoruz. Düzensiz beslenen çocuklarda ishal görünme olasılığı çok fazladır.
  • Çok yaygın olmamakla beraber ruhsal sebeplerden ötürü ishal meydana gelebiliyor.
  • Doğuştan veya sonradan edinilen hastalıklar bağırsakları etkileyerek ishale sebep olabilir.

Yukarıda çok fazla detay vermeden maddeler halinde ishalin genel belirtilerini sizler için yazdık. Merak edilen diğer bir husus ise Bebeklerde İshalin Belirtileri Nelerdir? Yukarıda ki gibi açık ve anlaşılır şekilde anlatmaya çalışacağız.

           Bebeğin çok fazla yemek yemek istememesi aşırı iştahsızlık, şiddetli ateş ve karın ağrısı ishalin ilk belirtilerindendir. Dikkat edeceğiniz en önemli husus çocuğunuzun günde 4.5 kere tuvalet yaparken bu sayısının birden bire 8 veya 10’a çıkması ishalin habercisidir. Şiddetli ishallerde ise bebeğin ateşinin çok fazla olması, sürekli kusması, su ihtiyacının normalden fazla olması, bebeğin halsizleşmesi ve uyuşukluk bebeğinizin şiddetli ishale yakalandığının en belirgin özellikleridir.

              Ebeveynleri bu kadar uğraştıran ve rahatsız eden bebeklerde ishalin tedavisi nasıl yapılır? ve Çözüm yolları nelerdir? Çok fazla bilimsel kelimeler kullanmadan sizlerin anlayabileceği sadelikte hemen çözüm önerilerimizi yazalım.

              Çocuğunuzun anne sütü ile besleniyorsa aynı şekilde anne sütü ile beslenmeye devam edilmeli. Katı ve ek gıdalardan uzak durulmalı.  Bunlara karşın, açık çay, elma suyu ve su verilebilir. Ek gıdalar ile beslenen çocuklar ve daha büyük çocukların ishalleri ise yedikleri besinlerin değiştirilmesi ve bir düzene sokulması ile bu sorun ortadan kalkabilir.  Kusma belirtisi göstermeyen veya kusması çok az olan bebeklerde çok az şekerli çay bu çayın oranı yüzde 5 olmalıdır. Diğer bir önerimiz ise içerisine az miktarda tuz atılmış bir ayran çocuktaki ishali durdurabilir veya düzelmesine yardımcı olabilir.

                 İshali önleyen ve engelleyen meyveler ve gıdalar nelerdir? Elma yoğurt, muz, patates, havuç, ishali olan çocuklara iyi gelir. Bunların yanında. Pirinç ile yapılan bir diyet çorbası verilir çocuğunuz eğer katı gıda yiyebilecek durumda ise püre yapıp verebilirsiniz. Birkaç günün sonunda düzelme görülecektir. Aşırı iştahsız ve yeme isteği bulunmayan çocuklara zorla bir şeyler yedirip içirmeyi tavsiye etmiyoruz. 

              Bizler vücudumuzun gıda olarak neye ihtiyacımız var biliyorsak aynı şekilde çocuklarda da bu görülür. Bebekler kendi ihtiyaçları doğrultusunda anne sütü veya katı gıdalar alırlar. Yazdığımız öneriler işe yaramaz ise çocuktaki ishal şiddetli ishal grubuna dâhil edilir ve vakit kaybetmeden hemen uzman bir doktora çocuğunuzu götürüp gerekli tetkikleri yaptırmanızı öneririz.

quote önceki yazımızda makelemiz var.



Bebeklerde İshalin Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir? İle Benzer Sohbet Yazıları



Bebeklerde İshalin Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir? yazına yapılan yorumlar

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?