Çocuklarda Kabızlığın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?



Önemli sağlık problemlerinden biride kabızlık problemidir. Kabızlık nedir, Bebeklerde kabızlığın nedenleri, belirtileri, sebepleri, Çocuklarda kabızlığa yol açan yiyecekler, Kabızlığa iyi gelen besinler nelerdir ve Çocuklarda kabızlık tedavisi nasıl yapılır tüm bu soruları sizler için yanıtlıyoruz.

Kabızlık Nedir?

Kabızlık bağırsakların yeterince çalışmamaları, görevini yerine getirememeleri ve dolayısı ile kişilerin dışkılarını rahatlıkla yapamama durumudur. Çocuklarda kabızlığın en önemli nedenleri arasında yeterince anne sütü almamama durumudur. Anne sütünü düzenli şekilde alan çocuklarda kabızlık görülme olasılığı çok azdır.

Kabızlığın Sebepleri Nelerdir?

Genetik olarak kabızlığı yatkın olan çocuklar vardır. Bağırsakların çok yavaş çalışması ve tuvalete gitme ihtiyacı olmasına rağmen tuvalete gitmememe dışkıyı tutma kabızlığa neden olur. Suni (yapay) besinlerle ve gıdalarla beslenen çocuklarda kabızlığa yakalanma oranı yüksektir. Katı halde yenilen besinlerde protein fazladır ve içerisinde su oranı az bulunduğundan kabızlığa sebep olur. Bunun önüne geçmek için sulu gıdalara yönelmek en mantıklı çözümlerden biridir.

Yukarıda da değindiğimiz gibi kabızlık (peklik) kalıtsal olarak çocuğa geçmiş olabilir öte yandan çocukta başka bir hastalık varsa buda kabızlığı tetikleyebilir. Böyle bir durumda yapılacak işlem bir doktora başvurup gerekli kontrolleri yaptırıp iyi bir yemek listesi hazırlatarak çocuğunuzun bu sorununa çözüm bulabilirsiniz.

Kabızlığa hangi besinler iyi gelir?

Erik suyu veya erik püresi yaparak çocuğa iki tatlı kaşığı şeklinde verilir. Eğer bir gelişme gözlenmez ise bunun miktarı arttırılır. Çocuktaki rahatlama ikinci günden sonra kendini gösterir. Diğer yandan kavun, karpuz, kayısı, üzüm gibi meyveler de kabızlığa çok iyi gelir. Yapılan en belirgin hata çocuğa ağız yolu ile ilaç içirmektir. Bu yanlış bir uygulamadır ilaçların çok fazla yan etkileri bulunuyor.

Çocukların bağışıklık sistemleri yeterince gelişmediği için ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. İllaki ağızdan bir şey vermek gerekiyorsa bir miktarda suya karbonat veya tuz katarak çocuğa verilebilir biz bu işleme lavman adını veriyoruz. Yapılan bu işlemin çocuğun sağlına hiçbir yan etkisi yoktur.

Birçoğumuzun bilmediği bir kabızlık şekli de ruhsal kabızlıktır. Bu konuya detaylı bir şekilde değinmek istiyorum. İki yaşında ki bir çocuk tuvalet ihtiyacını yaparken canı yanabilir ve bu durumu bir daha yaşamamak için tuvalete geldiği zaman tuvalete gitmez istemez. İç kısımda biriken dışkı daha da sertleşerek çocuğun daha fazla zorlanmasına yol açabilir. Ruhsal nedenlerden kaynaklanan kabızlıkta ki en büyük etkin çocuğun annesidir. Çocuğuna bir an evvel tuvalet alışkanlığı kazandırmak isteyen anneler çocuklarını oturağa oturturlar ve birçok çocuk da kabız olur.

Hava değişimlerinde çocuklar nezle veya grip olup yemek yemede isteksizlik, iştahsızlık sergileyebilir. Düzenli beslenme düzeninden düzensiz beslenmeye geçen bağırsaklarda normal çalışmalarından uzaklaşarak yavaş çalışmaya başlarlar buda kabızlığa neden olur.  Bunun önüne geçmek içinde yukarıda bahsetmiş olduğumuz lavman uygulamasını yapabilirsiniz.

Takviye olarak kullanabileceğiniz besinler arasında yulaf unu sütle beraber içilen bal,  meyve veya sebze püreleri kullanarak bu sorun ortadan kaldırılabilir.

quote önceki yazımızda « makelemiz var.



Çocuklarda Kabızlığın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? İle Benzer Sohbet Yazıları



Çocuklarda Kabızlığın Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? yazına yapılan yorumlar

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?