Ayvadana Otunun Faydaları Nelerdir?



ayvadana otu

Şifalı bitkiler arasında yer alan ayvadana otunun farklı isimleri de bulunmaktadır. Bu isimler Misk ve pelin isimleridir. Bileşikgiller familyasından olup Latince ismi Artemisia Vulgaristir ve ana yurdu Asya kıtasıdır. Bunlara karşın Avrupa da ki kullanım oranı yüksek ve Türkiye’de de üretilmektedir.

Ayvadana bitkisinin yalnızca kökü ve toprağın hemen üstünde ki küçük bir bölümü medikal amaçlı kullanılmaktadır.Bitkinin çok bariz keskin bir kokusu vardır ve acımsıdır.

Bu özelliği onu yemeklerde kullanılabilir kılmaktadır. Ayvadana otunun botanik özelliklerini incelersek; bitkinin boyu 2 metreye kadar uzarken odunsu bir özellik taşır. Sonbahar mevsiminde çiçek açar. Çiçekleri beyaz, kırmızı ve sarı renktedir. Botanik bilgileri verdiğimize göre ayvadana otu neye gelir, faydaları ve çayının kullanımı nasıldır? bu konulara değinelim.

Ayvadana Otu Nelere İyi Gelir?

  • Fazla yemek yemeyen ve iştah problemi yaşayanlar tüketmelidir.
  • İshal hastalığına karşı etkilidir.
  • Esans özelliği bulunduğundan banyo da kullanılır.
  • Bağırsaklarda yer alan asalakları (parazitleri) ortadan kaldırır.
  • (anemi) kansızlık hastaları için idealdir.
  • Sinir sistemini güçlendirir.
  • Obezite hastalığının tedavisinde kullanılır.

Ayvadana bitkisinin içerisinde uçucu yağlar, Hidrokumarinler ve flavonidler yer alır. Genelde kullanım alanı bağırsak problemleri, hazımsızlık, mide bulantısı ve sindirim sisteminde oluşan sorunları ortadan kaldırmak içindir.

Bunların yanı sıra adet kanamalarının önüne geçer ve düzenler. Yorgunluk, halsizlik gibi durumlarda vücudun toparlanmasına yardımcı olur. Cilde faydası ise yanmalar sonucu oluşan kızarıklıkların azalmasına sağlarken bu yanmalara bağlı olan acı ve sızıyı azaltır ve kaşıntı problemini büyük ölçüde azaltır.

Ayvadana Çayı Nasıl Hazırlanır?

1 bardak suya bir çorba kaşığı miktarı ayvadana otu eklenir 10 dakika kaynatıldıktan sonra rahatlıkla içilebilir.

Ayvadana Otunu Kimler Kullanmamalıdır?

Tütüne alerjisi olan kişiler, Hamileler, arı sütüne ve bala hassasiyeti bulunanlar kullanılmamalıdır. Aynı şekilde kereviz ve yabani havuç ile tüketmeniz önerilmez.

İlaçlar ile kullanılmasında herhangi bir sakıncası yoktur ancak siz yine de doktorunuza başvurun onay aldıktan sonra kullanın.

Diğer kullanım alanları

parfümeri ve süt ürünlerine farklı tat vermek amacı ile kullanılır. 

Şifalı çaylar bölümünde pratik şekilde hazırlaya bileceğiniz bitki çaylarını sizler için hazırladık. Sağlığınıza iyi geleceğini düşündüğünüz bitkisel çayları hazırlayıp düzenli kullanırsanız gözle görülür bir iyileşme olacağına şahit olabilirsiniz.  

quote önceki yazımızda « makelemiz var.



Ayvadana Otunun Faydaları Nelerdir? İle Benzer Sohbet Yazıları



Ayvadana Otunun Faydaları Nelerdir? yazına yapılan yorumlar

Bir Yorum Yazmak İstermisiniz ?